ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΣ   
Μνημεία - Αξιοθέατα












ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Ακολουθώντας τη διαδρομή από τη Μυτιλήνη το πρώτο χωριό που συναντά ο επισκέπτης είναι ο Παλαιόκηπος. Στη βόρεια είσοδό του αναπτύσσεται το νεότερο οικιστικό τμήμα του χωριού. Διακρίνονται το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, το Δημοτικό Σχολείο και το ηρώο του χωριού. Στο χώρο του ηρώου υπάρχουν αρχιτεκτονικά μέλη από τον αρχαιολογικό χώρο της Μάννας (κοντά στον Πλακάδο). Ένας στενός, ανηφορικός δρόμος – καλύτερα να μην επιχειρήσετε να μπείτε με το αυτοκίνητό σας – διασχίζει την αγορά του Παλαιοκήπου με τα παραδοσιακά και γραφικά καταστήματα. Περνώντας αξίζει να αφουγκραστείτε την ντοπιολαλιά των κατοίκων. Τουλάχιστον να προσπαθήσετε…

Ο ίδιος δρόμος οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Ερμολάου, κόσμημα και καμάρι του χωριού. Πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική, η οποία σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή χτίστηκε το 1795. Εξαιρετικής ποιότητας το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Σπαράγματα από παλαιοχριστιανικό ναό βρίσκονται εντοιχισμένα στο ναό και στον περιβάλλοντα χώρο. Στη βόρεια πλευρά του βρίσκεται το καμπαναριό, έργο των αρχών του 20ου αιώνα, φτιαγμένο από σκούρα γκρι πέτρα.

Σύμφωνα με μια παράδοση από τον Παλαιόκηπο καταγόταν ο διαβόητος πειρατής και μετέπειτα αρχιναύαρχος του τουρκικού στόλου Μπαρμπαρόσα. Αλγερινοί πειρατές πήραν σκλάβο τον πατέρα του, έπειτα από επιδρομή τους στην περιοχή.

Σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον Παλαιόκηπο βρίσκεται ο Πλακάδος, το μικρότερο από τα χωριά της Γέρας. Χτισμένος σε χαμηλό ύψωμα που αναπτύσσεται από τον κεντρικό δρόμο και προς τα δυτικά είναι ουσιαστικά ενωμένος με τον Παππάδο. Στην κορυφή του μικρού αυτού υψώματος βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Βλασίου. Τρίκλιτη βασιλική, σαν τον Άγιο Ερμολάο του Παλαιοκήπου και τους περισσότερους ναούς του νησιού χτίστηκε το 1840. Τόσο στους τοίχους όσο και στον περίβολο του ναού συναντάται αρχαίο υλικό από το γειτονικό αρχαιολογικό χώρο της Μάννας. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι κάτοικοι κουβαλούσαν νύχτα μέρα με τα ζώα τους λιθόπλινθους και πλάκες από τη Μάννα, για να αποπερατώσουν την ανέγερση του ναού (Στρατής Δεδέκης, Περιοδικό «Γέρα», τεύχος8. 1982).

Παλαιότερα υπήρχε και ναός της κοίμησης της Θεοτόκου ο οποίος επειδή φωτοβολούσε τις μέρες του Πάσχα οι Τούρκοι έδωσαν εντολή να γκρεμιστεί και στη θέση του να ανεγερθεί μικρό κτίσμα, για να λειτουργούν οι χριστιανοί. Το μικρό αυτό σπιτάκι βρίσκεται σήμερα πίσω από το ναό του αγίου Βλασίου.

(Μάκη Αξιώτη, Στα Χνάρια τα παληά, Έκδοση Παγγεραγωτικού Πολιτιστικού συλλόγου Αθήνας)


Επιστροφή στην αρχή
Ευχαριστίες | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία